Wim van de Laar studeerde aan het Conservatorium te Groningen de vakken Orgel en Schoolmuziek. Samen met een werkgroep is hij medeoprichter van de stichting HoraS.

Met het daaruit voorkomende oratoriumkoor is in mei 2003 “Die Schöpfung” van J. Haydn uitgevoerd en in 2004 en 2005 de “Matthäus Passion” van J.S. Bach.

Van 1977 tot 2005 was Wim van de Laar dirigent van de Kantorij en Ensemble “Kielwindeweer". Met dit koor voerde hij o.a de Johannes Passion van Bach (50 keer), het Requiem van Mozart en het Stabat Mater van J. Haydn uit. In deze periode componeerde hij veel muziek voor dit koor. Een aantal stukken zijn door de NCRV opgenomen en door de radio uitgezonden. Als docent is hij verbonden aan het Kielzog , Centrum voor Kunst en Cultuur, te Hoogezand-Sappemeer. Bij dit instituut heeft hij in 2001 het  Kielzog Koorschool opgericht. De Koorschool is een zang- en kooropleiding voor kinderen en jongeren. De Koorschool combineert het plezier in zingen met opleiding. De Koorschool bestaat uit +/- 110 koorleden en heeft momenteel  drie koorklassen en diverse vervolgkoren voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor de Koorschool maakte Wim van de Laar een speciale solfègemethode voor kinderen en specialiseerde hij zich in de ontwikkeling van de kinderstem. In 2002 richtte hij onder de vlag van de Koorschool een Jongenskoor op. Wim van de Laar maakte meerdere reizen naar Engeland en specialiseerde zich in de Engelse Koormuziek. Met een aantal koren van de Koorschool heeft  hij twee keer in Engeland gezongen (o.a. in Cambridge, Ely, Arundel en Chichester). Met het Jeugdkoor voerde hij in 2010 meerdere keren de Kinderopera “Brundibar” op en  maakte hij met dit koor een concertreis naar Riga. Met dit koor werden ook de Musicals "Hair"en "Grease" in het Kielzogtheater opgevoerd. Door tijdens studiereizen en vakanties in het buitenland regelmatig op zoek te gaan naar muziekzaken, en door de vele internationale contacten die de Koorschool heeft opgebouwd, bezit de Koorschool een unieke Koorbibliotheek met muziek van "Klassiek tot Jazz en Pop" afkomstig uit verschillende landen, van "Kiev tot Barcelona" en van "Cambridge tot Budapest". Verder heeft de bibliotheek een doorlopende lijn voor doelgroepen van de leeftijd van 6 t/m 66 jaar.

Ook maakte Wim van de Laar voor de Koorschool  grote Slotconcerten, waarin naast Zang ook Dans en Theater een belangrijke rol speelden.


Voor zijn muzikale werkzaamheden in Hoogezand-Sappemeer en in het bijzonder voor de Kielzog Koorschool is Wim van de Laar op 20 juni 2015 Koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.
2010

“de Rondreis van Juliëtte”                          

Alle koren

2011

“Op zoek naar een Koning”                           

Alle koren"Muziek voor Klooster, Kerk en Kroeg"        

Vrouwenkoor

2012

“De Ring Van Gwendoline”                            

Alle koren

2013

“Europa Cantat”

Alle koren

2014

"Lente"

Koorklas I en II"Een heeele lange schooldag"                       

Koorklas I en II"Kropstown Abbey"                                        

Jongerenkoor"Round the World in 60 minutes"                  

Kinderkoor"High Level"                                                     

Jeugdkoor

2015 "De brief van Picander"  Alle koren
2016 "Keep on singing" Alle koren
Aanmelden

Aanmeldingen gaan via de administratie van het Kielzog Kunstencentrum:

Het KIELZOG theater | kunstencentrum
Gorecht-Oost 159
Postbus 75
9600 AB Hoogezand-Sappemeer
e-mail: info@kielzog.nl
tel. Administratie kunstencentrum: 0598-373800