De Koorschool is in 2001 opgericht door de huidige dirigent Wim van de Laar. Er zijn momenteel drie Koorklassen, een Kinderkoor, een Jeugdkoor, een Jongerenkoor, een Jongenskoor (met mannengroep) en een Vrouwenkoor. Wekelijks bezoeken ongeveer 100 kinderen de koorrepetities. Twintig koorleden volgen naast de koorrepetities ook de individuele zanglessen. Alle koorleden van de Koorklassen volgen naast de reguliere repetities (één of twee keer per week) ook solfègelessen. In kleine groepjes wordt aandacht besteed aan het lezen en zingen van het notenschrift en de ontwikkeling van de stem. Het Jongenskoor zingt, samen met een mannen-zang-groep, bestaande uit bassen, tenoren en counter-tenors, hoofdzakelijk Engelse koormuziek.

Het Kinderkoor, het Jeugdkoor en het Jongenskoor hebben verschillende keren meegewerkt aan de uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S.Bach. Ook hebben de koren optredens verzorgd in de Martinikerk en Martiniplaza in Groningen en in Geesthacht en Bremen (Petridom) in Duitsland. De koren treden regelmatig op tijdens de korenpresentaties die door het Kielzog in Hoogezand-Sappemeer worden georganiseerd. Het Jeugdkoor en Jongenskoor hebben in 2008 en 2013 een Korenreis naar Chichester, Cambridge, Ely en Norwich gemaakt. Zij hebben daar o.a. het King’s Collge Choir beluisterd en gezongen in de kathedraal van Ely. Het Jeugdkoor heeft in 2010 de kinderopera Brundibar opgevoerd en een concertreis naar Riga in Letland gemaakt.
MIn 2015 heeft het Jeugdkoor wederom de kinderopdera Brundibar (Theresienstadt, 1942) uitgeoverd.