Bij de Koorschool vinden we het begrip “duurzaamheid” erg belangrijk. Daarom hebben we ook een opzet voor de leeftijd van 7 tot +/- 20 jaar.  Musiceren (dus ook zingen) is een vaardigheid die je (over meerdere) jaren moet trainen. We vinden het belangrijk dat kinderen en ouders enthousiast zijn voor het zingen bij de Koorschool. Super enthousiast hoeft niet. Uit ervaringen weten we dat die kinderen naar drie maanden weer “super enthousiast” zijn voor een ander hobby. We maken dan ook geen reclame met termen als “spetterend, wervelend, lekker swingend”. We zingen heel veel, maar er zijn ook momenten dat we oefenen. Dat kan zijn de uitspraak van een Russische tekst, een moeilijke melodie, een hoge noot of een lastig ritme. Naast het enthousiasme van de kinderen is de motivatie van de ouders minstens zo belangrijk.

Ons uitgangspunt is dat kinderen leren zingen in een prettige omgeving en in een plezierige sfeer, waardoor kinderen groeien in zelfvertrouwen (bijvoorbeeld door in het koor of voor publiek alleen te zingen) en muzikaliteit. Door onze aanpak komt, voor zover bij ons bekend, pesten niet voor.

Liefde voor het Zingen
Een landelijk ochtendblad heeft elke dag een cartoon die begint met “Liefde is ……  “
Wij hebben “Liefde” is vervangen door “Zingen is …….”
Na wat speurwerk in de vakliteratuur en op internet kwamen we tot de volgende lijst.

Zingen is plezier.
(bijna) Alle kinderen houden van zingen. Ook baby’s houden ervan als er voor ze wordt gezongen.

Zingen is leren zingen
Kinderen die gewend zijn een lied te leren zingen kunnen in een jaar meer de 80 liedjes aanleren.

Zingen is emotie
Kinderen leren allerlei soorten liedjes: vrolijke, verdrietige, verhalende, grappige.

Zingen is taalontwikkeling
Kinderen leren veel Nederlandse liedjes. Maar ook liedjes uit Engeland, Duitsland, Rusland, Frankrijk, etc. etc.

Zingen is geheugentraining
Kinderen leren veel liedjes uit het hoofd te zingen. Een liedje is tekst + melodie + ritme.

Zingen is werken aan je zelfvertrouwen
Kinderen leren veel alleen te zingen, in een groep, maar ook voor publiek

Zingen is je blikveld vergroten
Kinderen leren liedjes over allerlei onderwerpen, gebeurtenissen en landen.

Zingen is naar elkaar luisteren
Kinderen leren gelijk te beginnen, dezelfde toon zingen, in het zelfde tempo zingen.

Zingen is gehoortraining.
Kinderen leren zuiver zingen, een melodie zonder fouten te zingen, een melodie ritmisch goed te klappen.

Zingen is duidelijk leren spreken en zingen.
Kinderen doen veel articulatiespelletjes. (We doen een beetje logopedie)

Zingen is bewegen.
Bij heel veel liedjes wordt gedanst.

Zingen is leren een lied op een muziekinstrument te spelen en tegelijk te zingen.
Kinderen vinden het leuk om liedjes op een cymbaal te spelen.

Zingen is leren noten lezen
Kinderen die noten kunnen lezen leren uiteindelijk ook veel mooier en zelfstandiger te zingen.

Zingen doe je samen
Op een koor ontmoet je vrienden die dezelfde hobby hebben.

Zingen is de basis van het musiceren
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Zingen is gezond
Goede ademhaling, goede bloedsomloop