Kennismaken met muziek
De lessen 'Kennismaken met Muziek' zijn voor kinderen in de leeftijd vanaf +/- 6 jaar en ouder. Voor veel kinderen zijn deze lessen een eerste kennismaking met muziek. Tijdens de lessen wordt veel gezongen (zie onder bij 'Zingen') en de kinderen leren de eerste beginselen van de muziek. Daaronder verstaan we: noten lezen, noten schrijven, noten zingen en ritme spelen (zie onder bij 'Solfègeles). We werken met de methode Kantando. Deze methode is door de docent Wim van de Laar speciaal voor deze cursus gemaakt.

Zingen
De kinderen die in september beginnen leren in één jaar ruim 80 liedjes. We beginnen met eenvoudige, korte liedjes van 3 tonen (Mieke hou je vast) en eindigen met langere liederen uit de Sound of Music ('Do Re Mi' en 'Raindrops on Roses'). De meeste liedjes worden in het Nederlands gezongen, maar we zingen ook liedjes in onder andere Engels, Duits, Frans en Hongaars. Bij veel liedjes worden spelletjes en dansjes gedaan. Voor een goede uitspraak worden bij vele liedjes articulatie spelletjes gedaan (heel snel zeggen: 'Sluwe Slaantje sloeg de slome slager'). Iedere repetitie luisteren de kinderen naar een CD met een kort muziekstuk, waarna de kinderen vertellen wat ze allemaal hebben gehoord. De kinderen werken mee aan verschillende optredens die tijdens het seizoen worden georganiseerd.

Solfègeles
Tijdens de lessen 'Kennismaken met Muziek' leren de kinderen ook een muziekinstrument bespelen, namelijk de cymbaal of melodieharp. Dit doen we tijdens een aparte les (de solfègeles). Tijdens de solfègeles leren de kinderen veel liedjes op de cymbaal spelen en daarbij te zingen. Tijdens de solfègeles leren de kinderen ook noten lezen en schrijven. De kinderen hebben nu ook de mogelijkheid om de liedjes thuis, op de juiste toonhoogte te zingen. Spelenderwijs maken de kinderen ook kennis met maat en ritme. We besteden veel aandacht aan een goed gebruik van de stem.

CymbaalDe Cymbaal of Melodieharp

Door deze lessen krijgen de kinderen een brede muzikale ondergrond die een basis kan zijn voor een levenlang muziek maken. Kinderen kunnen na het basisjaar doorstromen naar Koorklas II en beginnen met een muziekinstrument naar keuze.
De Koorschool is huiswerkvrij, maar moedigt de kinderen wel aan de liedjes thuis zoveel mogelijk te spelen en te zingen.

Voor leerlingen die bij het Kielzog les gaan nemen op een instrument zijn de koorlessen gratis.

Lestijden
Zingen
De lessen zijn op maandag van 15.45 uur tot 16.45 uur.
De lessen beginnen op maandag 17 september 2018

Solfègeles
De lestijd van de solfègeles gaat in overleg met de ouders. Deze les duurt een half uur.

Later in het seizoen beginnen is mogelijk.
Voor meer info kunt u terecht op deze website, onze facebookpagina en bij de docent Wim van de Laar.

N.B. De cymbaal moet wekelijks worden gestemd. Dit doet de docent aan het begin van de solfègeles.

Belangrijk is dat de kinderen in dit jaar ontdekken hoe leuk het is om te zingen, en om dit samen met anderen te doen. Het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe snel kinderen, afkomstig van veel verschillende basisscholen in Hoogezand-Sappemeer en omgeving zich thuis voelen in een nieuwe groep.
Hoewel het zelden voorkomt, zijn we erg attent op dat er niet wordt gepest.
We vinden het erg belangrijk dat kinderen zelfstandig leren zingen en daardoor veel zelfvertrouwen krijgen.

" Elk kind telt ! "

Meester Wim